Bij een verbouwing of herinrichting ontstaat veel afval. Om nog maar te zwijgen van het hele afgebroken gebouw. In feite is dit niet verwonderlijk als je kijkt naar de hoeveelheid materiaal die nodig is voor de constructie. Gelukkig worden veel bouwmaterialen nu hergebruikt, maar gaat er uiteindelijk veel afval verloren in de containers voor grofvuil Zoetermeer. Het type bouwafval is geheel afhankelijk van het soort werk. Wilt u weten wat voor afval uw verbouwing zal hebben? In dit artikel lees je alles over de meest voorkomende afvalstromen van verschillende soorten verbouwingen. Van het verbouwen van de keuken tot het aanleggen van een tuin.
Grootte van de verbouwing
Als je tijdens het renovatieproces alleen een muurtje wilt slopen of tegels wilt vervangen, dan blijven er waarschijnlijk alleen stenen of puin over. Dan is het interessant om het afval te scheiden. Wilt u alles slopen? Dan zijn er vaak meerdere soorten afval zoals houten kasten, ramen (inclusief kozijnen) en veel steen. Daarom genereert de volledige ontmanteling van de badkamer meestal verschillende soorten afval. Hierbij kunt u denken aan afvalstromen zoals: puin, tegels, muren, ijzer, keramiek, en soms blauwe steen, gipsplaten, gipsblokken, hout en glas. In dat geval kunnen containers voor bouwafval en sloopafval uitkomst bieden.
Keukenrenovatie
Bij de herinrichting van de keuken komen veel verschillende afvalstromen kijken. Denk bijvoorbeeld aan geperst hout, ijzer, kunststof, glas, witgoed, koper, kit en cement. Daarnaast kunnen de gebruikte stenen ook van verschillende materialen zijn. De tegels kunnen gemaakt zijn van gebakken klei of natuursteen. Heeft u witgoed overwogen? Witgoed kan ook deel uitmaken van het afval. Denk aan een oude koelkast of vaatwasser. Witgoed moet altijd apart worden ingezameld, omdat ze elektrisch zijn en vaak bepaalde chemicaliën bevatten.
Dakrenovatie
Het vervangen van het dak levert veel verschillende soorten afval op. Het soort afval hangt volledig af van het type gebouw en het type dak. De dakarchitectuur van de jaren 40 verschilt sterk van het dak van moderne architectuur. De meest voorkomende stromen zijn dakvilt, puin, dakgrind en kunststof. Het afval kan ook asbesthoudende materialen bevatten. In dat geval neemt u best contact op met de betreffende gemeente voordat u het afval weggooit.