WordPress, hét CMS voor hedendaagse websites! Je kunt vrijwel geen uur surfen op het internet zonder op een website terecht te komen die ontwikkeld is met het CMS WordPress.
WordPress is enorm populair en miljoenen websites zijn ontwikkeld met WordPress. Omdat er zoveel websites met WordPress zijn ontwikkeld zijn WordPress websites ook geliefd onder hackers, spammers en scammers.
Zie breken graag in op je website om hun valse e-mails te sturen vanuit jouw website of rare en vervelende links op je website te plaatsen. Het is dus noodzakelijk om je WordPress website te beveiligen. Er zijn veel beveiliging plugins voor WordPress waarmee je je website een stuk veiliger kunt maken maar is dat voldoende? Nee… Hoe veiliger een beveiliging plugin je WordPress website ook maakt je website zal ook onderhouden moeten worden. Dit is een fout die veel ondernemers maken en waar ondernemers op bezuinigen. Erg zonde want aan het einde van de rit ben je hoogstwaarschijnlijk meer kwijt om alles op te ruimen en het spreekwoord “Voorkomen is beter dan genezen” is er niet voor niets.
Het is daarom zeker verstandig om je WordPress onderhoud uit te besteden.
Wat gebeurd er dan allemaal met WordPress onderhoud?
WordPress bestaat uit verschillende onderdelen, we zullen deze hieronder voor je opsommen:
- WordPress (CMS zelf)
- Thema’s (voor de look en feel van je website)
- Plug-ins (voor de extra functionaliteiten binnen je website)
Simpel gezegd bestaat je WordPress website uit deze 3 onderdelen. Je WordPress installatie zelf, een thema waarmee je de look en feel van je website kunt bepalen en plug-ins voor extra functionaliteiten binnen je website. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een plug-in waarmee je contactformulieren kunt maken. Bezoekers kunnen dan op een laagdrempelige manier gemakkelijk contact met je opnemen.
Al deze onderdelen (zo noemen we het even voor de makkelijkheid) zullen regelmatig bijgewerkt moeten worden. WordPress, thema’s en plug-ins zijn open-source. Wat betekend dit? Iedereen kan bij de bestanden en de codes. Ook hackers en ze kunnen dus kwetsbaarheden opsporen in WordPress, thema’s en of plug-ins. Als ze deze vinden dan zullen ze proberen deze toe te passen op jouw WordPress website en heb je het risico dat je WordPress gehackt wordt.
Het opsporen en oplossen van een hack op je WordPress website is erg tijdrovend en soms is het ook erg lastig op te lossen. Je bent waarschijnlijk honderden euro’s kwijt om je website weer netjes en goed te krijgen en waarschijnlijk heeft het ook al de nodige schade opgeleverd voor je SEO (zoekmachineoptimalisatie). Je kunt wel huilen als zoiets gebeurd dus bezuinig niet op het onderhoud van je WordPress website. Voor een paar tientjes per maand kun je al bij een Internetbureau terecht die jouw WordPress website regelmatig van updates voorziet. Zo heb je er zelf geen omkijk meer naar en kun je de focus lekker op je corebusiness. Is er toch iets aan de hand dan is het aan je Internetbureau waar je dit onderhoudscontract hebt om het op te lossen.
Als je een WordPress website laat maken dan ben je vaak al in contact geweest met een Internetbureau. Zij bieden 9 van de 10 keer ook een SLA of onderhoudscontract aan. Neem het maar van ons aan, gewoon DOEN.
Lees ook Wat is een zoekwoord onderzoek voor je website en waarom is het belangrijk?