Retinitis pigmentosa is een verzamelwoord voor een groep erfelijke oogziektes. Mensen die retinitis pigmentosa hebben kunnen in de puberteit of als jong volwassen nachtblindheid ontwikkelen en als ze ouder worden gaan ze overdag ook steeds slechter zicht krijgen. Het netvlies van het oog bestaat uit kegeltjes en staafjes. Deze zorgen ervoor dat mensen kunnen zien. De kegeltjes zorgen ervoor dat we kleur kunnen zien en de staafjes zorgen ervoor dat we de schemering zien. Retinitis pigmentosa begint vaak eerst met nachtblindheid en op latere leeftijd gaat het zicht geleidelijk achteruit. Het slechtere zicht begint eerst aan de randen van het blikveld en verspreid zich geleidelijk naar binnen. Dit wordt ook wel kokerzicht genoemd. Kokerzicht kun je vergelijken met wat je ziet als je door een koker heen kijkt.
Retinitis pigmentosa symptomen
Er zijn drie symptomen van retinitis pigmentosa:
- Nachtblindheid: dit is het eerste wat begint te spelen bij de meeste gevallen in de jong levensjaren van de individuen .
- Beperkt gezichtsvermogen
- Kokerzicht, de buitenste randen van het gezichtsveld vallen geleidelijk uit.
Mensen die retinitis pigmentosa hebben zullen niet helemaal blind worden, maar een groot deel van hun zal uiteindelijk een visuele beperking veroorzaken. Omdat het zicht meestal langzaam afneemt, merken de meeste mensen ook niet dat hun ogen achteruitgaan. De hersenen vullen ontbrekende delen van het gezichtsveld in. Uiteindelijk gaan deze mensen wel problemen krijgen met hun dagelijkse bezigheden en zullen uiteindelijk ook niet meer kunnen autorijden.
Retinitis pigmentosa behandelingen
Momenteel zijn er nog geen werkende behandelingen voor retinitis pigmentosa. Er zijn wel een aantal dingen die gedaan kunnen worden:
- Brilsterkte: mensen met retinitis pigmentosa kunnen er veel baat bij hebben als ze regelmatig hun brilsterkte laten bepalen. Op deze manier kan het zicht wat er nog is, optimaal gebruikt worden.
- Bionisch oog: een bionisch ook is een kunstmatig netvlies implantaat die samen met werkzame kegeltjes samenwerkt en daardoor beter zicht kunnen krijgen. Andere elektronische implantaten zullen in de toekomst ook steeds meer ontwikkeld worden.
- Tot slot als er in de toekomst nog grote stappen gemaakt worden met gentherapie en stamceltherapie, kunnen mensen met retinitis pigmentosa hier baat bij hebben.
Lees ook: Zo heeft Nijmegen zich ontwikkeld.