Aquafaba betekent eigenlijk boonwater. Aqua is water, en faba is boon. Aquafaba is voor veel mensen best onbekend, terwijl het evengoed vaak terug komt in gerechten. Ben je veganist, dan heb je er ongetwijfeld wél van gehoord. Het ingrediënt is namelijk nog niet zo oud. Een aantal jaar geleden kwamen een paar veganisten tot een ontdekking. Bonen uit blik worden geconcentreerd door sap. Nu blijkt het zo te zijn dat het deze sap erg eiwitrijk is. Super gezond dus! Veganisten zouden veganisten niet zijn als ze hier verschillende recepten mee zouden gaan maken, zo gezegd zo gedaan.
Waarvoor kun je het gebruiken?
Aquafaba kan voor ontzettend veel dingen gebruikt worden tegenwoordig. Je kunt het goed vergelijken met het wit van een normaal eitje. Beide hebben namelijk veel overeenkomsten met elkaar. Zo kun je aquafaba gebruiken voor het binden van andere ingrediënten zoals Limasol dat doet. Ook is aquafaba te gebruiken om te schuimen of te emulgeren. Verder is het ook ideaal geschikt als verdikkingsmiddel. Echt wel een handig middeltje in de keuken dus. Ook omdat aquafaba bijna geen smaak heeft is het makkelijk te combineren met allerlei andere soorten voedsel.
Hoe maak je het?
Het maken of bereiden van aquafaba is gelukkig niet moeilijk. Je kunt het thuis zelf doen. Je hebt een blik kikkererwten nodig die je vervolgens gaat afgieten. Alles wat overblijft, het vocht dat in het blik zit, is aquafaba. Voor de creatieve mensen onder ons: je kunt het ook helemaal zelf doen. Je hebt dan bonen nodig. Deze bonen laat je langzaam weken in een kom met water. Nu kun je zelf een beetje bepalen hoe sterk de aquafaba moet worden. Let wel op, wanneer je ervoor kiest om het zelf te maken kost dit wel wat meer tijd. Geduld is key.
Gerechten
Welke gerechten je er allemaal mee kunt maken? Meer dan je zou denken! Je kunt van aquafaba mayonaise maken, maar ook heerlijke kaas of een chocoladetaart.