U heeft een nieuwe hondenriem aangeschaft, maar u moet nog een hondentuig of halsband erbij halen. Wanneer u heeft gekozen om voor een hondentuig te gaan, is het belangrijk om te weten welke soorten er op de markt beschikbaar zijn. Er is inmiddels veel keuze om uit te kiezen. Momenteel is er keuze uit het Y-tuig, H-tuig, instaptuig en anti-trektuig. Wat zijn de verschillen tussen deze hondentuigen? Hieronder bespreken we van elke soort de voor- en nadelen.
Verschillen in hondentuigen
Bij een Y-tuig loopt het tuig als een Y-vorm over de borst van de hond heen. Een voordeel van dit is dat de schouders en voorpoten helemaal bewegingsvrij zijn. Bij het omdoen van het Y-tuig, plaatst u het over het hoofd van uw hond en klikt de band vast achter de voorpoten. Deze band is verstelbaar, maar de band achter de borst vaak niet. Bij sommige modellen moet u een poot optillen nadat het tuig over het hoofd is gegaan.
Het H-tuig is een makkelijk verstelbare tuig. Net zoals bij het Y-tuig, plaatst u het H-tuig over het hoofd van uw hond en vaak moet daarna ook een poot even worden opgetild. Het nadeel van een H-tuig is dat er nog steeds enige druk op de nek wordt uitgevoerd en zijn de bandjes niet altijd gevoerd. Dit kan soms onaangenaam aanvoelen bij uw hond.
Bij het instaptuig moet uw hond met beide voorpoten in het hondentuig stappen. Bij drukke honden en bewegelijke pups kan dit lastig zijn met aandoen, maar alles is te leren. Verder is het instaptuig te vergelijken met het H-tuig door de smalle, ongevoerde bandjes. Ook zakken de bandjes sneller scheef dan bij andere tuigjes.
Tot slot het anti-trektuig, wat ervoor zou zorgen dat uw hond plotseling stopt met trekken. Logisch, want dit tuig werkt door middel van ongemak en pijn. Een anti-trektuig geeft druk op gevoelige plekken of ‘snijdt’ in de oksels. Begrijpelijk dat de hond dan niet meer trekt, maar dit is uiteraard niet de bedoeling. Sterker nog, het anti-trektuig kan juist leiden tot gedragsproblemen en kan op de lange termijn de gezondheid van de hond aantasten.