Niemand zit te wachten op een conflict met zijn of haar leverancier of klant. Het is niet de bedoeling dat je ineens tegenover elkaar komt te staan. Het uitvechten in een rechtszaal lijkt soms de enige oplossing en dat is vervelend en frustrerend voor beide partijen. Vaak monden dit soort situaties uit in een onvermijdelijke breuk. Je ticket tot de rechtszaal is echter een duur grapje en het is dan ook beter om juridisch getouwtrek te voorkomen.
Hoe er onenigheid kan ontstaan op de werkvloer
Vaak ontstaat een zakelijk conflict als er geen duidelijke afspraken worden gemaakt met een businesspartner. Het kan echter ook zijn dat beide partijen andere verwachtingen hebben en er vervolgens niet kunnen uitkomen samen. Weer een ander scenario is als één van beide partijen van mening is dat de andere partij geen afspraken nakomt. Wat de reden ook is, een zakelijk conflict zie je niet op voorhand aankomen. Je kunt wel het risico op een zakelijk conflict zoveel mogelijk beperken.
Tips om te voorkomen dat er onenigheid ontstaat
Toch wel één van de belangrijkste adviezen is om alle gemaakte afspraken op papier te zetten. Zodra alles zwart-op-wit staat, voorkom je onnodige discussies achteraf. Probeer afspraken zo concreet mogelijk te noteren. Hoe preciezer, hoe beter. Daarnaast zijn algemene voorwaarden belangrijk. Hierin leg je vast wat de rechten en plichten van de partijen zijn. Doe dit zo helder mogelijk, om eventuele onduidelijkheden te voorkomen. Bovendien is het wel zo slim om de financiële status van een partij te checken. Je zou een profiel kunnen opvragen bij de Kamer van Koophandel bijvoorbeeld. Je zou ook de kredietwaardigheid kunnen laten toetsen door een erkende specialist. Navraag doen bij andere ondernemers over een bepaalde partij kan ook erg handig zijn. Zo weet je of het überhaupt een goed idee is om met iemand in zee te gaan. Verder dien je te allen tijde je afspraken na te komen. Zorg dus dat je correct en tijdig levert. Je kunt voor jezelf inschatten hoe deskundig je bent en hoeveel tijd je nodig hebt. Trek op tijd aan de bel als je denkt meer tijd nodig te hebben. Tot slot is het goed om altijd in gesprek te blijven. Bekijk of jullie er toch samen uit kunnen komen.