Er worden doorgaans alleen al in Europa 500 miljoen spijkerbroek per jaar verkocht. Uit onderzoek blijkt ook nog eens dat iedere Europeaan minstens twee spijkerbroeken bezit die niet worden gedragen. Van al deze niet gedragen spijkerbroeken wordt slechts één procent hergebruikt. Hier moet wat aan gedaan worden en dat vinden IKEA en MUD jeans dus ook. Zij hebben namelijk een duurzame KLIPPAN bankhoes geïntroduceerd, welke is gemaakt van gerecyclede spijkerbroeken. Hoog tijd dat deze ook verkrijgbaar gaat zijn als hoekbank hoes.
De duurzame bankhoes voor KLIPPAN banken
De iconische KLIPPAN bank van IKEA is welbekend. Je kunt er hoezen voor kopen en zodoende de bank weer nieuw leven in blazen. IKEA heeft namelijk al vaker benoemd dat ze duurzaam consumeren gemakkelijker en betaalbaarder willen maken. Hier laten ze ook geen gras over groeien met hun nieuwe KLIPPAN bankhoes, dat gemaakt is van gerecyclede spijkerbroeken. Echter vinden wij het wel tijd worden dat deze ook als hoekbank hoes verkrijgbaar moet worden.
Een bankhoes van spijkerbroeken
De bankhoezen van IKEA bestaan voor 40% uit gerecyclede spijkerbroeken en voor 60% uit duurzaam katoen. De bank krijgt met name die stoere en industriële uitstraling door de stiksels en klassieke broekzakken op de hoes. Om de hoezen te fabriceren worden in totaal maar liefst meer dan 16.000 gerecyclede spijkerbroeken gebruikt, per hoes zijn dit er ongeveer twee. Dat wil dus zeggen dat je voor één hoekbank hoes zeker vier spijkerbroeken nodig hebt. Dan wordt het totaal al 32.000 spijkerbroeken. Kijkend naar het aantal verkochte spijkerbroeken per jaar alleen al in Europa, is dit slechts een fractie.
De gerecyclede vezels worden gemengd met duurzaam katoen en samen tot garen geweven en gesponnen. Iedere bankhoes bespaart maar liefst 27.000 liter water en heeft mede daardoor een 67% lagere CO2-voetafdruk in vergelijking tot de standaard binnen deze industrie.
Een duurzame samenwerking
MUD jeans wil haar industrie radicaal gaan veranderen, met name door spijkerbroeken van gerecycled denim te produceren. Zo willen ze een wereld laten ontstaan waar afval niet bestaat. IKEA wilt hier graag in mee werken. Om deze simpele reden zijn zij deze mooie samenwerking aangegaan.