Mentale veerkracht is een zeer nuttig en goede eigenschap. Het helpt je om met tegenslagen om te gaan. Het helpt je dealen met teleurstellingen en verlies. Veerkracht is wat je gebruikt om weer op te staan na de val! Maar hoe zorg je ervoor dat je het traint en dat je er meer van krijgt?
Lees er alles over in deze blog! Als je
Veerkracht opbouwen
Het is belangrijk te vermelden dat als jij nu door een moeilijke periode gaat, dat verdriet en negatieve gevoelens niet slecht zijn. Mensen met veerkracht durven juist die zware en moeilijke emoties toe te laten en ze een plek te geven. Het is normaal om het gevoel te hebben dat je het liefst deze periode van je leven zou willen overslaan. Het is echter niet verstandig om te doen en ook niet nodig. Je hebt tijd. Gun jezelf die tijd ook als je het nu zwaar hebt. Dat je nu pijn, moeheid, depressie of zelf paniekaanvallen en angsten ervaart, betekent niet dat je geen veerkracht hebt. Het betekent dat je lichaam vraagt om aandacht, rust en tijd.
De kans is groot dat de periode waar je nu doorheen gaat je juist je veerkracht geeft op lange termijn.
Reset je mindset
Wat je kan doen om direct meer veerkracht te krijgen is het loslaten van je huidige gedachten en overtuigingen. Wees je ervan bewust dat als je een lage veerkracht hebt dat dat dan te maken heeft met hoe je jij met bepaalde gedachten omgaat. Er gebeuren altijd dingen in je leven en ieder mens kent tegenslagen. Er zullen misschien wel verschillen zijn in hoeveel geluk of pech iemand heeft in zijn leven, maar het leven is nou eenmaal niet eerlijk. De natuur is niet eerlijk. En alles willen rechtvaardigen is een gebed zonder einde. Laat dat los. Mensen met veerkracht nemen de leiding over hun leven. Dat kan alleen maar als je besluit voor alle dingen in je leven je verantwoordelijkheid te nemen. Als je weigert je verantwoordelijkheid te nemen gaat het je NOOIT lukken om de leiding en controle te krijgen over je leven.
Geef gebeurtenissen zelf betekenis
Veerkracht gaat erom dat jij je beseft dat wat je denkt en voelt en hoe jij reageert op situaties en dingen die je meemaakt in het leven jouw eigen verantwoordelijkheid is. Het hoeft niet jouw schuld te zijn, maar dat is geen reden om er niet je verantwoordelijkheid voor te nemen.
Als je ziek wordt, dan is dat niet jouw schuld, maar wel jouw verantwoordelijkheid om beter te worden. Als je iemand verliest waarvan je houd, is dat niet jouw schuld, maar jij bepaald zelf hoe je ermee om gaat en dat is wel degelijk jouw verantwoordelijkheid! Je kunt zelf bepalen welke betekenis jij geeft aan dingen. Als jij de verantwoordelijkheid leert nemen over jouw leven en je omstandigheden, dan ben je in staat om de betekenis ervan zelf te bepalen en dat is krachtig! Dat is veerkrachtig!
Natuurlijk zijn er uitzonderingen. Als je een traumatische ervaring hebt meegemaakt ligt het niet aan jou dat je geen controle hebt over hoe jij je voelt. Trauma triggers kunnen elk moment toeslaan en zijn vrij willekeurig. Wel kun je leren met je emoties om te gaan. Het is echter enorm belangrijk dat je je trauma bespreekbaar maakt. Dat mag bij een vriend, iemand die je vertrouwd of bij een professional. Er is hulp voor dergelijke situaties en het is niets om je voor te schamen! Je verdient het om je goed te voelen!