Je hebt er vast weleens van gehoord en het lijkt een beruchte soa, maar het hiv-virus komt minder vaak voor dan andere soa’s. HIV is een afkorting van humaan immunodeficiëntievirus. Dit is een virus wat ervoor zorgt dat je lichaam een heel zwak afweersysteem krijgt. Als je dit virus niet zou behandelen met zware remmende medicatie, dan kan de ziekte aids ontstaan. Bij aids heb je aan geruïneerd afweersysteem. Allerlei ziektes en infecties worden dan doorgelaten door je lichaam, aangezien je afweer niet werkt. Je kunt dan komen te overlijden.
Een hivbesmetting en mogelijke klachten
Bij een gezondheidszorg diagnose van soa krijgen is best wel belangrijk. Bij hiv kunnen de klachten op griep lijken, maar er zijn ook gevallen waarbij er nauwelijks klachten zijn bij een besmetting. Je kunt bijvoorbeeld last hebben van huiduitslag en hoofdpijn, opgezette lymfeklieren, koorts en spierpijn. Maar dit hoeft dus absoluut niet het geval te zijn. Het is dus essentieel om bij de gezondheidszorg diagnose van soa te krijgen en eventueel te beginnen met medicatie. Je dient aids te allen tijde te voorkomen. Na de klachten komt er een periode die klachtenvrij is. Deze periode kan gemakkelijk enkele maanden duren, maar kan ook zomaar 15 jaar zijn!
Een besmetting aantonen
Als je een hivtest laat doen, dient er bloed geprikt te worden. Dit wordt gedaan na vier tot zes weken na een eventueel risicovol contact. Je krijgt de uitslag van je onderzoek na een weekje ongeveer. Als jouw testuitslag negatief is, wordt de soa test herhaald na drie maanden. Een hivbesmetting heeft namelijk een langere incubatietijd. Je krijgt vrijwel meteen een test als je klachten hebt die bij een hivinfectie zouden kunnen horen na een onveilig contact bijvoorbeeld. Ook dan wordt bij een negatieve testuitslag de test herhaald na 12 weken.
Overdracht van het virus
Men denkt over het algemeen dat hiv eenvoudig over te dragen is via een wc-bril bijvoorbeeld of als je elkaar een hand geeft. Dit is allemaal klinkklare onzin. Het virus kan ook niet overgedragen worden in een zwembad, via een beet van een insect of tijdens een hoestbui. Je kunt dus prima samenwonen met je partner of huisgenoten. Als je het virus eenmaal oploopt, draag je het altijd bij je. Wel kan de besmettelijkheid weggaan als jouw medicatie goed aanslaan en hun werk doen. Je kunt het virus niet meer overdragen.