Bij het doen van zaken bestaat er altijd een kleine of misschien wel grote kans, dat een klant of leverancier de door jou opgestuurde factuur niet betaald. Uiteraard kan dit vervolgens leiden tot risico’s voor de cashflow en uiteindelijke winstgevendheid van jouw bedrijf. Blijft een factuur onbetaald? Dan komt de groei van jouw bedrijf in gevaar en ligt de dreiging van faillissement op de loer. Om de kans dat een factuur niet wordt betaald drastisch te verkleinen, raden we je aan om altijd de kredietwaardigheid te checken. Blijkt namelijk na de check dat de nieuwe klant kredietwaardig genoeg is, dan kun jij met een gerust hart een zakelijke relatie aangaan.
Hoe doet men de kredietwaardigheid checken?
Om op een juiste manier de kredietwaardigheid te checken, dien je natuurlijk enige kennis te hebben over wat een klant of leverancier kredietwaardig maakt. Hier gaan we je graag bij helpen dus lees vooral verder.
Op de eerste plaats wordt altijd naar de solvabiliteit van een bedrijf of organisatie gekeken. Deze ratio geeft namelijk aan welk percentage eigen vermogen is ten opzichte van het totale vermogen. In andere woorden spreekt men ook wel van het deel van het totale vermogen schuld is en het deel dat eigen vermogen is. Ben je bezig met de kredietwaardigheid te checken en beschikt de potentiële klant of leverancier voor het overgrote deel over eigen vermogen? Dan is er sprake van een hoge solvabiliteit en is de klant of leverancier een stuk kredietwaardiger.
Daarnaast wordt bij de kredietwaardigheid checken ook altijd gekeken naar de liquiditeit. Hier wordt met name onderzocht of een bedrijf of organisatie over voldoende liquide middelen beschikt, om kortlopende schulden af te kunnen lossen. Heeft jouw potentiële klant of leverancier bijvoorbeeld veel crediteuren uitstaan met een lange crediteurentermijn en/of beschikken zij nauwelijks over liquide middelen? Dan loopt de continuïteit van dat bedrijf of die organisatie groot gevaar. Als één van de crediteuren bijvoorbeeld zijn of haar krediet gaat opeisen, dan zal de betreffende bedrijf of organisatie daar waarschijnlijk niet aan kunnen voldoen. Dit bedrijf of die organisatie wordt zodoende dus niet gezien als kredietwaardig.
Tot slot spelen uiteraard ook de omzet en winstgevendheid van de potentiële klant of leverancier een grote rol bij de kredietwaardigheid.
Wanneer is een klant of leverancier dan kredietwaardig?
Doorgaans is het niet gelijk duidelijk of een potentiële klant of leverancier kredietwaardig is of niet. De extremen pik je er natuurlijk zo uit, maar doorgaans zijn er veel variabelen aanwezig. Hier dien je zelf een keuze in te maken. Welke variabelen vind je zelf belangrijker en welke variabelen neem je als risico? Dat is geheel aan jou, maar met bovenstaande informatie kom je ongetwijfeld al een heel eind op weg.