Voor het begrip intelligentie zijn verschillende omschrijvingen. Intelligentie heeft bijvoorbeeld te maken met de kennis van een persoon, maar ook met wat de persoon in kwestie kan. Intelligentie heeft ook te maken met hoe snel u iets nieuws kunt leren en of u problemen kunt herkennen om ze daarna te kunnen oplossen. Uw intelligentie vertelt iets over in welke mate u doelgericht kan schakelen en daarop reageren. Daarnaast wordt ook gekeken of u logisch kan nadenken of redeneren. Met intelligentie kunnen we onze omgeving beter begrijpen waardoor we gemakkelijker met situaties in onze omgeving om kunnen gaan. Door intelligentie kunt u ook schoolprestaties voorspellen. Om erachter te komen hoe intelligentie u bent kunt u een intelligentietest doen. Een intelligentietest bestaat uit vraagstellingen en taken. Hier wordt uw kennis rondom begrip, inzicht en probleemoplossingen gemeten. Daarnaast wordt ook gekeken naar hoe u functioneert. Zo krijgt u een beter beeld bij uw sterke en zwakke kanten.
WAIS-IV IQ test
Voor volwassene is er een intelligentietest die voor jongvolwassene vanaf 16 jaar afgenomen mag worden. Dit is de WAIS-IV IQ test die het meest gebruikt wordt vanwege de validiteit en betrouwbaarheid van deze test. Deze test bestaat uit 10 vaste onderdelen en 5 optionele onderdelen. Daarnaast wordt de test afgenomen door middel van 2 iPads. Na de test krijgt u een onderzoeksrapport waar uw cognitieve capaciteiten worden toegelicht. Deze worden in sterke en zwakke punten toegelicht. Relevante onderzoeksonderwerpen zoals woordenschat, rekenen, ruimtelijk inzicht, sociaal inzicht en verwerkingssnelheid komen ook aanbod in dit onderzoeksrapport.
Toepassingsgebied WAIS-IV
Deze intelligentietest kan worden afgenomen bij jongeren vanaf 16 jaar. Dit zijn voornamelijk leerlingen van het voortgezet onderwijs en studenten die school- of studiekeuzes moeten maken. Bovendien kan de test ook afgenomen worden bij beroepsoriëntatie of wanneer er een onderzoek gestart wordt vanuit een medisch vraagstuk. Denk hierbij aan personen met aandoeningen in de hersens zoals ADD en ASS. Als blijvende zorg nodig is kan men in aanmerking komen voor een vergoeding via de Wet Langdurige Zorg (WLZ). Een aanvraag voor deze zorg wordt behandeld door het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ). Het CIZ eist doorgaans een recent IQ rapport bij de WLZ-aanvraag.