Er zijn heel veel soorten participatie beschikbaar en ieder van deze vormen van participatie heeft voor- en nadelen voor een gemeente. Het uitvoeren van burgerparticipatie heeft heel veel voordelen. Zo wordt de afstand tussen de beleidsmaker en inwoner verkleind. Dit wordt gerealiseerd door een actief participeren in het meedenken over de leefomgeving en de gang van zaken in deze omgeving. Dit alles zorgt voor een hogere betrokkenheid bij de inwoners en daardoor zullen zij zich meer verantwoordelijk voelen voor een gemeente wat bijdraagt aan een fijner klimaat.
Voorbeelden van participatie
Er zijn veel verschillende voorbeelden van participatie beschikbaar. Ieder van deze voorbeelden heeft zijn eigen eigenschappen die het onderscheidt van een andere vorm. Onder participatie wordt verstaan iedere vorm van beleid waarin de burger betrokken wordt. Hieronder hebben wij enkele vormen weergegeven.
- Sociale participatie: Burgerparticipatie kan op sociaal vlak een enorme impact hebben. Zo kan participatie ervoor zorgen dat ouderen in een bepaalde gemeente een fijne oude dag kunnen hebben. Participatie kan ook in de zorg voor zorgbehoevenden, zorginstellingen, families en de gemeenten uitkomst bieden.
- Burgerpeilingen: Dit zijn een van de meest succesvolle en meest populaire manieren van burgerparticipatie. Dit heeft onder andere te maken met de toegankelijkheid en de laagdrempeligheid. Burgerpeilingen zijn allang niet meer gelimiteerd tot een vragenlijst die mensen in de bus krijgen en die zij vervolgens opsturen. Nee, dankzij technologische ontwikkelingen is het nu ook mogelijk om bewoners te bereiken via internet of speciale apps.
- Debatavonden: dit kan over van alles en nog wat gaan. Hieronder vallen de bouw van een nieuw winkelcentrum, de verlaging van maximumsnelheid, de aanleg van een nieuwstadspark of de aanleg van een fietspad. Kortom, er zijn heel veel kleine of grote veranderingen waarover met de buurt gedebatteerd kan worden. Via deze debatavonden kunnen burgers hier hun mening over geven. Vervolgens is het aan de gemeente de taak om hier iets mee te doen. Via notities, meningen of stemmingen kan er informatie worden ingebracht die van enorme waarde zijn.
Zo zie je dus dat je veel verschillende vormen van participatie hebt en deze allemaal hun eigen voor- en nadelen hebben.